De beste hardloop app

De ultieme hardloop appmotoactv
Mijn Motoactv hardloop horloge heeft het na een paar jaar trouwe dienst begeven. Ik baal hier erg van, want ik hecht erg veel waarde aan het meten van mijn hardloop sessies. En mijn Motoactv was gewoon een handig ding.Voorlopig moet ik dus weer met mijn smartphone op pad. De afgelopen weken ben ik in de wereld van de hardloop apps gedoken op zoek naar de ultieme hardloop app. En ik heb hem gevonden! Misschien heb ik geen nieuw hardloophorloge meer nodig!

Mijn zoektocht naar de ultieme fitness app
In mijn zoektocht naar de ultieme fitness app kwam ik erachter dat lang niet alle bekende apps even goed omgaan met de data. Vaak ontbreekt bijvoorbeeld de pauze detectie. Ook gaat bij het exporteren vaak data verloren.

Pauzedetectie
Pauzeren tijdens een hardloopsessie is helemaal niet erg, maar bij het berekenen is het wel een dingetje. Een pauze kan namelijk je berekende afstand verkorten wat dan ook weer je snelheid etc. beïnvloed. Je data ziet er in Runtastic uit als 10k, terwijl Runkeeper slecht 9,8 k aangeeft omdat je gepauzeerd hebt. Populaire apps zoals bijvoorbeeld Runtastic, Strava, Irunner en Nike+ nemen geen pauzes op in de data. Dit zorgt er voor dat je data slecht vertaald wordt naar andere platforms.
Runkeeper, Endomondo en Mapmyrun coderen de pauzes wel waardoor deze apps betrouwbare data kunnen exporteren.

Exporteermogelijkheden en connecties met andere diensten
Alle bekende fitness apps hebben connectiviteit met diverse andere services zoals Myfitnesspal, Jawbone Up app, Facebook, google Fit, Google+, en Twitter. Via de portalen van elke app is het mogelijk om je data als GPX of TCX te exporteren, waarna je het weer handmatig naar een ander portaal kunt uploaden. Voor het automatisch synchroniseren tussen de verschillende portalen adviseer ik eens te kijken naar Fitnesssyncer of Tapiriik. Runtastic en Nike+ zijn af te raden omdat de geëxporteerde data onbetrouwbaar is. Bij het exporteren laten Runtastic en Nike+ namelijk datapunten verloren gaan. Runkeeper, Endomondo en Mapmyrun exporteren wel goed.

Android wearwearrk
De reden dat ik een sporthorloge kocht was omdat ik tijdens het rennen makkelijk wil kunnen zien wat mijn gelopen afstand, snelheid en hartslag is. Met een smartphone is dit gewoon super irritant. Als je een smartwatch hebt is het leed misschien ietsje minder. Onder andere Strava, Runkeeper en Endomondo hebben ondersteuning voor Android wear waardoor je toch vanaf een horloge wat data kunt aflezen. Wat ik wel jammer vind is dat de tekst zo klein in mijn beeldscherm staat dat het bijna niet leesbaar is tijdens het sporten. Ook kan ik mijn horlogescherm niet zelf indelen. Ik ben dus nog even verder gaan zoeken. Ik heb 2 apps gevonden die de data goed weergeven op mijn  Android wear horloge: Sportstracklive en Run.GPS. Run.GPS heeft de mogelijkheid om je schermpjes zelf in te delen. Ook kan de ingebouwde hartslagmonitor worden aangesproken (al gaf deze volgens mij geen betrouwbare data door) Bij Run.GPS kun je alles zelf indelen!

Mijn ultieme app: Run.GPS
Bij toeval stuitte ik op de (voor mij) perfecte app. Ik ben er zelfs zo blij mee dat ik overweeg om de app aan te schaffen in plaats van een nieuw sporthorloge. Dit is dus de app Run.GPS. Een onbekende app (ik had er nog nooit van gehoord) die er foeilelijk uitziet. Maar echt alles is instelbaar, echt alles.
Ook de rapportagemogelijkheden zijn eindeloos, echt eindeloos. De app laat echt alles zien, het is te veel om op te noemen allemaal.
rungps
Met een druk op de knop synchroniseer je de data naar het gps.net portaal. Een foeilelijke site, maar ook hier wordt er zo veel data weergegeven. Ook kun je eenvoudig je data exporteren. Wat wel jammer is dat bijna niemand ooit gehoord heeft van Run.GPS waardoor het sociale aspect wat bijvoorbeeld Runkeeper zo leuk maakt, ontbreekt. (Je kunt wel delen met Facebook overigens) Ik zet al mijn opgenomen hardloopsessies nog steeds door naar Runkeeper.
Run.GPS heeft echt alle features die je tijdens het hardlopen (of een andere sport) nodig hebt. Gesproken feedback in het Nederlands, hartslagzones inregelen, perfecte Android wear integratie, Navigatie, logboek en planning, Interval training, ondersteuning voor externe sensoren, GPS configuratie, Rondeherkenning, Livetracking, Routes, enz, enz.

Conclusie
Van de bekende fitness apps zijn wat mij betreft Runkeeper, Mapmyfitness of Endomondo de beste keuze. Deze apps kennen pauzedetectie en exporteren hun data op een goede manier. Runtastic en Nike+ kun je het beste links laten liggen.
Mijn ultieme app is toch echt Run.GPS. De hoeveelheid aand ata en instelmogelijkheden maken mij erg blij.Ook werkt deze app erg prettig samen met mijn smartwatch. Hardlopen zonder een horloge  blijft gewoon niet prettig, maar voorlopig blijf ik bij mijn Run.GPS smartphone+smartwatch combinatie!.

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s