Smartwatch review. Is een ‘slim’ horloge voor iedereen?

Een maandje terug heb ik een smartwatch gekocht, een LG G watch R. Ik ben een echte gadgetfreak, ik heb alle smartwatches van Sony al om mijn pols gehad; de liveview, smartwatch en de smartwatch 2. Ook heb ik een Motorola Motoactv die ik nog steeds gebruik tijdens het hardlopen. Ik kan dus wel zeggen dat ik een echte ‘early adopter’ ben.
Ik ben erg content met mijn ‘slimme horloge’, maar is het iets voor iedereen?

motoactv
Motoactv

Nu ben ik gek op data over mijzelf; hoeveel stappen zet ik op een dag, hoeveel calorieën verbrand ik en hoeveel calorieën heb ik naar binnen gewerkt, hoeveel kilometer heb ik hardgelopen of gefietst en ga zo maar door. Ik had mijn Motoactv dagelijks om omdat dit horloge mijn stappen bij hield. Nadeel van dit horloge is dat het een foeilelijk ding is. Ik werd constant aangesproken door mensen; “wat heb jij nu om je arm?” In het begin best leuk, maar voor mijn gevoel liep ik toch een beetje voor aap. Nog een nadeel van de Motoactv (en de Sony smartwatch 1) is dat het scherm na een minuut op zwart gaat. JE moet eerst op een knop drukken of met je arm schudden om de tijd af te kunnen lezen. En in mijn ogen is ook voor
een smartwatch de primaire functie toch wel dat je makkelijk de tijd af kunt lezen.

Overigens ben ik nog steeds erg gehecht aan mijn Motoactv want als sporthorloge is hij fantastisch! Het apparaat heeft o.a. wifi en draait op android 2.3 dus met een aantal modificaties is het mij gelukt om mijn hardlooprondjes volautomatisch te uploaden naar Runkeeper. Ik hoef hier niets voor te doen. Ook heeft de Motoactv GPS, Ant+( koppelen van o.a. hardslagmeter) en een MP3 speler aan boord. Het horloge is los te gebruiken, dus mijn telefoon hoeft niet mee. Wat hardlopen betreft heb ik nog geen horloge ontdekt die dit ook kan, al heeft de Sony smartwatch 3 ook GPS aan boord. Maar dit moet geen review worden over mijn Motoactv, maar gaat over een horloge gebaseerd op Android wear. De LG G Watch R.

Moto 360 & LG G Watch R
Links: Moto 360, Rechts: Lg G Watch R

Alle horloges gebaseerd op Android wear geven zo ongeveer dezelfde gebruikerservaring, al heeft de Sony smartwatch 3 GPS aan boord en meet de Motorola 360 de hele dag door je hartslag. Ik zocht een smartwatch dat er uit ziet als… een horloge. Ik heb getwijfeld tussen de Motorola 360, de Pebble Steel en de LG G Watch R. Over de Motorola las ik slechte verhalen over batterijleven en het scherm gaat na een korte tijd op zwart waardoor het lijkt alsof je een grote zwarte schijf om je pols hebt. De Motorola viel dus af. Aangezien ik een echte Google, en dus Android fan ben viel mij keuze op de LG G Watch R. Een smartwatch die er uit ziet als een horloge. Ik krijg geen vragen en opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd sinds ik het horloge om mijn pols heb. Bij mijn LG horloge staat het scherm wel altijd aan, ik kan dus altijd de tijd zien. Niet geheel onbelangrijk

Android wear
Om je telefoon met je horloge te koppelen heb je een telefoon nodig met minimaal Android 4.3 en je moet de Google Android wear companion app installeren.  Uiteraard moet bluetooth op je telefoon aanstaan. Applicaties installeer je op je horloge via de playstore. Applicaties worden op je telefoon geïnstalleerd en vervolgens op je horloge. Op mijn Moto G (2014) werk het allemaal perfect, ik heb nog niet gehad dat de verbinding wegviel.
Wat zijn de basisfunctionaliteiten van een horloge gebaseerd op Androidwear, naast het aangeven van de tijd?

 • Je kunt oneindig veel horlogeschermen, watchfaces instellen. Je kunt je horloge personaliseren. Een  mooie site hiervoor is Facerepo.com
 • Al je stappen worden geteld met behulp van Google fit.
 • Hardslag meten
 • Al je notificaties op je telefoon worden ook getoond op je horloge (Je horloge moet wel binnen bluetooth bereik zijn)
 • Je kunt verschillende apps installeren (Watsapp, Runkeeper, Google keep, Evernote, rekenmachine, agenda etc.)

Het mooie van Adroid wear in vergelijking met bijvoorbeeld de smartwatch 1 en 2 en de Motoactv is dat als je een notificatie op je horloge wegveegt deze ook verdwijnt van je telefoon. Ook kun je via spraak reageren op watsappberichtjes of E-mail. Wat ik hier wel mis is een controle of de tekst die Google genereert naar aanleiding van jouw audio invoer. De tekst wordt meteen verstuurd. Als er een nieuwe notificatie binnenkomt trilt het horloge zachtjes. Ik pak alleen nog mijn telefoon uit mijn zak als het een belangrijk bericht betreft. Ik vind het super handig.

Google Fit*
Een ander leuk ding van een Android wear horloge is dat je dagelijkse stappen bijgehouden worden. Hiervoor moet je wel Google fit op je telefoon installeren. Google fit probeert ook te herkennen of je aan het lopen, rennen of fietsen bent. Ook je hartslag wordt hier in opgeslagen. (Bij mijn LG moet ik wel op een paar knoppen drukken om mijn hartslag eenmalig te meten, ik geloof dat de Moto 360 dit automatisch doet) Ook is er integratie met bijvoorbeeld Runkeeper. Ik vind Google Fit echt een must voor elk Android wear horloge, ik verwacht ook dat Google fit over een tijd nog veel meer uitgebreid wordt en dat er meer diensten en applicaties op Google Fit aan zullen sluiten.

*Edit 23-6-15
Google Fit heeft bij diverse gebruikers (waaronder ikzelf) last van synchronisatie issues wat de app onbruikbaar maakt. Je stappen worden o.a. regelmatig gereset naar 0. Hier loop een hele discussie over, zie HIER. Een super mooi alternatief is het gebruik van de Jawbone UP app. Deze app kun je namelijk koppelen aan je Android horloge. Eigenlijk vind ik dit een véél mooiere app dan Google Fit.

Spraakherkenning
“OK google” “hoe oud is Thom Yorke” en je krijgt een keurig antwoord op je horloge gepresenteerd. Een leuke gimmick maar niet meer dan dat. Android wear heeft nog geen goede herkenning voor nederlands dus verwacht hier niet te veel van. Als je het toch wilt gebruiken adviseer ik om je telefoon op Engels in te stellen. Google wil graag dat we het horloge bedienen via spraak maar ik ben Michael Knight niet, het is toch een beetje raar om tegen je horloge te praten. Om applicaties handmatig te kunnen starten is de Wear mini launcher app een must have. Dit is een applicatie drawer die je door te vegen tevoorschijn kan halen, waarna je de gewenste applicatie kan starten.

Hardlopen*
Alle bekende hardloop apps (Runkeeper, Endomondo, Runtastic) hebben integratie met Android wear. Ik heb alleen Runkeeper getest en het werkt prima. Je moet wel je telefoon meenemen als je een rondje gaat lopen en wat mij betreft is dit een gemiste kans. Als je een smartwactch voornamelijk wilt gebruiken voor hardlopen of fietsen is de Sony smartwatch een betere keuze, deze werkt standalone. Ik heb mijn Motoactv dus voor mij minder belangrijk.

*Edit 23-6-15
Mijn Motoactv is overleden (*snif*), maar ik heb een super alternatief gevonden waarbij mijn smartwatch i.c.m. mijn smartphone een uitkomst is!

Apps
De apps die ik het meest gebruik (allen te vinden in de playstore) op mijn LG horloge zijn:

 • Evernote (notities weergeven op je horloge, handig voor boodschappenlijstjes etc.)
 • Google Fit (nodig om je stappen te tellen etc.
 • Runkeeper (Hardlopen)
 • Wear mini launcher (App drawer)
 • Phone finder (geeft aan als je telefoon buiten bereik is, en laat je telefoon ringen met een druk op de knop)
 • IFTTT (If This Then That)
 • Google Keep (net zo iets als Evernote)
 • Facer (heel veel watchfaces, zie ook facerepo.com)

Conclusie
Heb je een smartwatch echt  nodig? Niet echt, Android wear staat nog in de kinderschoenen dus als je nog even kunt wachten zou ik het doen. Ik denk dat 2015 het jaar van de smartwatch wordt. Ik verwacht dat de slimme horloges (nog) slimmer worden en dat ze meer standalone zullen zijn. Slimme horloges zullen straks standaard voorzien zijn van GPS en Wifi. Ikzelf ben blij met mijn horloge, het is voor mij echt een aanvulling. Toch denk ik dat de slimme horloges echt nog aan het begin staan, en dat het nog een paar jaar gaat duren voordat het echt mainstream wordt, net als bij de Mobiele telefoons destijds. Kun je je de greenpoints nog herinneren? Ik schaamde me dood als mij telefoon over ging in de trein.

Meer leesvoer: De beste hardloop app

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

 1. Koos schreef:

  Hartslag, geen hardslag

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s